2
Översteprästinnan
⋆ ★ THE high priestess

Nyckelord: Undermedvetet, Högre Jag, Andlighet, Djupa känslor, Förståelse, Passivitet, Intuition, Reflektion, Receptivitet, Yin, Ensamhet, Tålamod, Oberoende, inre röst/vision, insikt, inre arbete, visdom, ockultism, meditation, mystik, Rådgivning, Hemligheter, Underströmmar, Drömmar, Tidigare liv, Fantasi, Balans


 

Jag själv avbildad som High Priestess i Maria Nilsdotter Tarot

 

Översteprästinnan handlar om stillhet och mystik, om att se inåt och att försöka tyda tecken universum ger dig. Det här är ett mycket spirituellt kort och när det visar sig för dig kan ditt inre längta efter andlig utveckling. Ditt undermedvetna försöker kommunicera med dig, genom drömmar eller tecken som dyker upp. Det är viktigt att du lyssnar. Svaren hittar du i dig själv, det är möjligt att du redan känner till dem någon stans inom dig, bakom slöjan. Du behöver se bortom det uppenbara.

Arketyp och historia

Översteprästinnan är ett kort som sticker ut ur Den stora arkanan, de flesta motiven bygger på arketyper vi känner till, kejsare, kejsarinna, djävul. Men en kvinnlig präst redan på 1400-talet då kortets motiv först blev till, var inte det otänkbart? Kortet ursprunliga namn är “Papesse” som betyder Påvinna. På 1400-talet styrde den kristna Påven med järnhand och en kvinnlig jämlike var inte en allmänt accepterad tanke. Men den fanns, i ockulta sällskap och i religiösa grupper. Den kristna kyrkan är kända för att ha raderat ut det heligt feminina och satt balansen ur spel. Fadern, sonen och den helige ande. Var är Modern och dottern? Livet kan inte bara bygga på maskulina värden.

Kortet Översteprästinnan har en spännande historia. Redan på 1200-talet fanns en kvinnorörelse i Italien som en del väljer att kalla för sekt. De gick under namnet Gugliemiterna och deras mål var att feminisera kyrkan för att skapa en större balans. De krävde kvinnligt ledarskap, både i himlen och på jorden, och de ville tillsätta en kvinnlig påve. De predikade att himlen bestod av båda könen, feminin och maskulin energi och de ansåg att dåtidens kyrkliga ledare stod i vägen för världens frälsning. Gugliemiterna bestod av ganska få medlemmar men de hade ändå stor inverkan eftersom deras medlemmar bland annat var inflytelserika personer från Italiens överklass. Gugliemiterna tillsatte en egen påve, Maifreda Visconti, som avrättades av kyrkan. Två hundra år senare, under 1400-talets Italien skapades den första tarotleken vi känner till på beställning av familjen Visctonti-Sforza som i rakt nedstegande led var släkt med Gugliemiternas egen påve. Och i den finner vi det första High Priestess-motivet under namnet “Påvinnan” - som tros vara en avbild av Maifreda Visconti. 

Symbolism i kortet

Motivet High Priestess föreställer en kvinna som sitter framför porten till vårt undermedvetna. En svart och en vit pelare visar oss att hon är mellan mörkret och ljuset. Det medvetna och det omedvetna. Mellan det dolda och synliga. Bokstäverna B och J på pelarna avslöjar att hen sitter vid Salomons tempel där dessa inskriptioner ska ha funnits. Där stod de för orden Boaz och Jachin som lite ungefärligt översatt betyder fullbordan och början. Granatäpplen på skynket mellan pelarna är heliga för gudinnan Persefone men även för kvinnlighet och kunskap. Översteprästinnans blå mantel är en symbol för kunskap och hennes krona symboliserar Isis - den trefaldiga gudinnan. Månen under hennes vänstra fot visar att hon härskar över det undermedvetna.

Astrologisk korrespondens

Månen

Ja / Nej

Kanske

High Priestess målning av Meta Isæus-Berlin